İddia edilen kara para hırsızlığı kaydı olmadığı için kanıtlanamıyor
Bir döviz dolandırıcılığı davası, Türkiye’deki kara para aklama düzenleriyle ilgili tartışmaları da gündeme getirdi. AKP iktidarının Servet Barış uygulamasıyla 6 yıldır Türkiye’ye giren paranın kaynağı sorulmuyor. Aynı zamanda servet huzuru ile soruşturma olmayacağı ve vergilendirmenin çok düşük veya sıfır olacağı taahhüt edilmektedir. Olağanüstü dönemlerde istisnai olarak kullanılan bu uygulamanın rutin hale gelmesi nedeniyle Türkiye, OECD’nin Kara Para Aklamayı Önleme Mali Eylem Görev Gücü (FATF) tarafından gri listeye alındı.
Yazarı Timur Soykan bir gün bir döviz bürosu dolandırıcılığı üzerinden kara para aklama mekanizmalarının nasıl işlediğini aktarmıştı. Soykan’ın iddiasına göre, döviz bürosunu işleten Abdurrahim Haşimoğlu, Cengizler Döviz Bürosu’nun sahipleri Alaaddin Ak ve oğlu Mustafa Ak’ın yanı sıra yakınları ve gayri resmi kişiler tarafından dolandırıldığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. şirketin ortağı Volkan Özel. Volkan Özel’e 1 milyon 150 bin euro verdiğini belirten Haşimoğlu, paranın kendisine iade edilmediğini söyledi. Şikayetçi olduktan sonra Şırnak’ta sivil polis tarafından arandığını ve “Sizi de araştırıyoruz, 1 milyon euro verirseniz bu işten kurtuluruz” teklifini aldığını söyledi.
Timur Soykan, etkin pişmanlık yasasından faydalanmak için başvuruda bulunan ve itiraf eden Volkan Özel’in ifadesinden ve dava dosyasından şu bölümleri aktardı:
“Davacı Abdurrahim Haşimoğlu duruşmada kayıt dışı para transferi prosedürünü anlatıyordu. Buna ‘havala’ veya ‘havale’ sistemi deniyor. Yurt dışında para ‘havale’ye yatırılıyor ve ‘havale’ye kod gönderiliyor. türkiyede telefon üzerinden.para transferi operatörü parayı bu kodu veren kişiye teslim ediyor.karşı tarafta trafik bire bir aynı şekilde işliyor.para transferi operatörleri bu işlemden bir heyet alıyorlar.kocaman bir kara kara Paranın fiziksel olarak ülkeyi değiştirmediği, ödemelerin kayıt dışı para takası yoluyla yapıldığı para sistemi.
VARLIK BARIŞ KAPAĞI
Abdurrahim Haşimoğlu bu sistemi Volkan Özel ile birlikte yürütüyordu. Duruşmada bir soru üzerine 1,5 yılda 15 milyon liralık bir süreç geçirdiklerini açıkladı. Volkan Özel’e kaybettiğini iddia ettiği 1 milyon 150 bin Euro’yu komisyonun yüzde 7’si karşılığında verdi. Şikayetçi olduğu davanın duruşmasında kendisine “Bu yasal bir iş mi?” Elbette ‘Hawala’ çok daha eski bir sistemdir. Daha ayrıntılı sorulara yanıt vermedi ve bunu bir ‘ticari sır’ olarak nitelendirdi. Prosedürü açıklamadı. Tehdit edildiğini ve can güvenliğinin olmadığını söyledi. “Korkudan buraya gelemeyen en az 10 kurban daha var. Birçok kişi gelemiyor” dedi.
‘HUZUR OLMAK ADI ALTINDA…’
Geçmişte lojistik işi yapan Serhat Tiryaki, Volkan Özel ile 5 ay çalıştıklarını anlatarak, ‘Barış huzuru adı altında yurt dışından para getiriyorduk. Volkan parayı bize yurt dışından ulaştırıyordu, biz de uygun bir yere tırlarla ya da şoförlerle Türkiye’ye getiriyorduk. Bunun karşılığında ben daha önce yüzde 1.5-2 pansiyon alıyordum. Bu parayı Volkan Özel’in Cengizler Döviz Bürosu’ndaki hesabına yatırıyorduk. 5 ayda 1 milyon dolar bozdurduk. 700 bin doları alamadım. Volkan gözaltına alındıktan sonra Cengizler Borsası’nın sahibi Alaaddin Ak beni aradı. Volkan’ın FETÖ ve DAİŞ ile bağlantısının tespit edildiğini, bizim de kayıplar verebileceğimizi söyledi. Cengizler Döviz Bürosu’na gittiğimizde kiralık katil tuttuklarını söyleyerek beni tehdit etti. Volkan Özel’in kamyonlarla getirdiği başka kişiler de vardı.’
(…)
100 milyon euroluk itiraf
Tutuklanan Volkan Özel ise hem itiraflarda bulundu hem de suç duyurusunda bulunanları kara para aklamaktan suçladı. Hepsini ödediğini savundu ve şöyle dedi:
‘Cengizler Döviz Bürosu’ndan bağımsız bir işletmem var. Bu döviz bürosunu sadece para hesabım için kullanıyorum. Yurt dışından kaynağı belli olmayan parayı ülkeye getirip müşterilere veriyorum. Abdurrahim Haşimoğlu benim aracılığımla yurt dışından getirdiği dövizi kullanıyor. 1 milyon 150 bin euroyu bana teslim etmedi. Söylediği doğruysa paranın kaynağını söylesin… Abdurrahim Haşimoğlu’nun da uyuşturucu baronu arkadaşları var. Bu işi birlikte yaptık, hep çalıştık. Kimsenin kefaletiyle çalışmadık. Bu iş riskli bir iştir. Bunların kirli olduğunu gördüm, polise teslim oldum.
İngiltere’den bana para taşıyan adam Serhat Tiryaki’dir. Karşılığında benden bir heyet alıyor. Bu kişinin yurt dışından yönettiği kamyonları var. Ondan kesinlikle 700.000 dolar almadım.
Cemal Erhan Saydam bizzat bana gelerek havale işine girmek istediğini söyledi. Hollanda ve İspanya’dan para getiriyor. 500 bin doları mutlaka alıp teslim etmeyeceğim lafta değil. Bu kişilerle olan ilişkilerimizin kaydını sağlayamam. Bu para kaynağı kaçınılmaz olarak ülkeye girdiği için herhangi bir resmi prosedür izlenmiyor.’
(…)
Davanın 17 Haziran 2022’de görülen ilk duruşmasında müştekinin avukatı, ‘Türk istihbarat teşkilatları veya finans kurumu bunu iki yıldır fark etmedi mi?’
Volkan Özel şu yanıtı verdi: ‘Çok üstü kapalı şekilde yapıyorduk ve kimse tezgâhını bozmak istemediği için ortaya çıkmadı.’ “