Haber

Slovenya Cumhurbaşkanı: Bosna-Hersek AB üyeliğini hak ediyor

Slovenya Cumhurbaşkanı Natasa Pirc Musar, Bosna-Hersek’in Avrupa Birliği (AB) üyeliğini hak ettiğini söyledi.

Pirc Musar, başkent Saraybosna’da Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi Başkanı ve Hırvat Üyesi Zeljko Komsic, Konseyin Bosnalı Üyesi Denis Becivoric ve Sırp Üyesi Zeljka Cvijanovic tarafından resmi törenle karşılandı.

Komsiç ve Pirc Musar, kapalı toplantının ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Pirc Musar, Slovenya ile Bosna Hersek’in tarihi bağları olduğuna dikkat çekerek, “Dostluğumuzu hiç kimse elinden alamaz ve bunun uzun süre devam edeceğine inanıyorum. Slovenya sizin büyük dostunuz ve müttefikinizdir. Slovenya da bu ülkelerden biri. Bosna-Hersek’i AB yolunda destekliyor.” dedi.

Batı Balkan ülkelerinin AB yolculuğunun “uzun” olduğuna inandığını belirten Pirc Musar, AB’nin Bosna Hersek’e önümüzdeki haftalarda müzakerelere başlama fırsatı vermek için her şeyi yapması gerektiğini vurguladı.

Pirc Musar, Slovenya’nın bu yolda Bosna Hersek’e yardım etmeye devam edeceğine dikkat çekerek, “Bosna Hersek AB üyesi olmayı hak ediyor.” dedi. söz konusu.

Bosna Hersek’in coğrafi olarak AB’ye ait olduğunu belirten Pirc Musar, “Umarım 21 Mart Bosna Hersek için neşeli bir gün olur.” dedi.

Barışı, istikrarı ve güvenliği koruduğu için Slovenya’ya teşekkürler

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Divanı Lideri ve Hırvat Üyesi Komsic, Pirc Musar ile yaptıkları görüşmenin ekonomik ve ikili bağlantılarla ilgili olduğunu belirtti.

Komsic, Pirc Musar ile Bosna Hersek’in AB üyeliği konusunda da görüştüklerini kaydederek, “Bosna Hersek’te barış, istikrar ve güvenliğin korunmasına verdiği destekten dolayı Sloven hükümetine teşekkür ediyorum.” söz konusu.

Müzakerelerin başlamamasının “kötü bir mesaj” olabileceğine işaret eden Komsic, Slovenya’nın bu yolda desteklenmesine önem verdiklerini kaydetti.

Bosna-Hersek’in Frontex ile işbirliği müzakerelerine başlama kararı

Bu arada Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada, Konseyin bu akşam gerçekleştirdiği inanılmaz oturumda, AB’nin sınır koruma kurumu Frontex ile işbirliği müzakerelerinin başlatılması kararı alındığı belirtildi.

15 Aralık 2022’de AB’ye “aday ülke” statüsü alan Bosna-Hersek’in, gerekli koşulları sağlaması durumunda AB ile katılım müzakerelerine Mart 2024’te başlaması bekleniyor.

haberyalvac.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu