Haber

Sudan’da İç Anlaşmazlıklar Tahliyeleri Sürdürüyor

Sudan’da iç karışıklıklar nedeniyle yabancı ülkeler vatandaşlarını tahliye etmeye devam ediyor. Suudi Arabistan, tahliyelerin başladığı günden bu yana 80 ülkeden 2872 vatandaşını deniz yoluyla tahliye ettiğini açıkladı. İngiltere, Wadi Sayidna hava üssünden toplam 1573 vatandaşını tahliye etti.

Sudan’da Perşembe günü ilan edilen 3 günlük ateşkesin ikinci gününde yabancı ülke vatandaşlarının tahliyesi sürüyor. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, tahliyelerin başlamasından bu yana 80 ülkeden 2872 vatandaşın Kızıldeniz üzerinden Sudan Limanı’ndan Suudi Arabistan’a getirildiğini açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, ateşkesin son günü olan yarın tahliyelerin tamamlanacağını belirterek, Wadi Sayidna hava üssünden toplam 1573 vatandaşı tahliye ettiğini bildirdi.

Hindistan tahliyeler için hem Sudan Limanı’nı hem de Wadi Sayidna hava üssünü kullandığını belirtirken, Çinli yetkililer Çarşamba günü Sudan Limanı’ndan 668 vatandaşını tahliye ettiklerini açıkladı. Fransa, aralarında kendi vatandaşlarının da bulunduğu 36 ülkeden 500’den fazla kişiyi hava ve deniz yoluyla tahliye ettiğini açıkladı. Sudan haritasını paylaşarak son durum hakkında bilgi verdi. Açıklamada, “Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile Hızlı İkmal Güçleri (RSF) arasında 14 gündür devam eden çatışmalar, saldırılar sonucunda hayatını kaybeden, yaralanan ve evlerini terk etmek zorunda kalan siviller için yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Geneina’da sağlık çalışanları da dahil olmak üzere sivillerin öldürüldüğüne ve insani yardım ve tıbbi tesislerin yağmalandığına dair haberler de var.

Hartum’daki sağlık tesislerinin yüzde altmış biri kapalı ve yalnızca yüzde 16’sı normal çalışıyor, milyonlarca insanı sağlık hizmetlerinden mahrum bırakıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu