Haber

TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ: BU MÜSLÜMANLIK DEĞİL İNSANLIK MESELESİ

İSTANBUL Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Töreninde konuşan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, “Türkiye’nin varlığıyla, Türkiye’nin güçlü sesiyle ve Türkiye’nin diplomatik çabalarıyla, bugün yaşadığımız durumun önümüzdeki dönemde de düzeleceğini umuyoruz.” Ortadoğu, insanlığın sorunudur.Sorunun her iki tarafındaki siyasi sorunları bir kenara bırakmadan önce, Gazze’de insani ateşkesin sağlanması ve başta tıbbi malzeme olmak üzere gerekli malzemelerin Ortadoğu’ya gönderilmesi zorunludur. Gazze halkının sorunu bu, İslam’la ilgili bir sorun değil, bu insanlıkla ilgili bir sorun. “Bu, alakalı bir sorun. Eğer 8 milyara yakın insan bu insanlık görevini yerine getiremiyorsa vay insanlığa” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İstanbul Üniversitesi 2023-2024 Akademik Yılı Açılış Törenine katıldı. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar’ın katıldığı törene öğretim üyeleri ve öğrenciler de katıldı. Tören bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Korosu, akademik yıl açılış töreninde 100. Yıl Marşı’nı seslendirdi.

“TÜRKİYE’NİN DİPLOMATİK ÇALIŞMALARIYLA ORTADOĞU’DA YAŞADIĞIMIZ İNSANLIK SORUNU GERİDE BIRAKILACAK”

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, törende yaptığı konuşmada, “Bu alanlarda, özellikle de bilim alanında çok önemli çalışmalar yapmamız gerekiyor. Gelecek yüzyılın, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı Türkiye’nin yüzyılı olacaktır. Gelecek nesillere, bizden öncekilerden çok daha güçlü bir Türkiye bırakacağız.” Hep birlikte teslim edeceğiz. Her birimiz nerede olursak olalım üzerimize düşeni yapacağız. Siyasette, bilim dünyasında, sanat dünyasında, kültür alanında, spor Alanımızda, sanayi alanında kısacası nerede olursak olalım işimizi en uygun şekilde yapacağız. Hepimiz oklarımızı aynı amaç için atacağız. Yani Türkiye’yi yeniden güçlü ve büyük bir ülke yapmak, gelecek yüzyılı Türk yüzyılı yapmak için çaba göstereceğiz. İnşallah önümüzdeki dönemde öncelikle bölgemizde barış ve refahı sağlayarak, Türkiye’nin dostlarıyla ilişkilerini güçlendirerek, dünyada yeni bir dünya kurmak için her türlü fırsatı sağlayarak yolumuza devam edeceğiz. “Umarız Türkiye’nin varlığıyla, Türkiye’nin sözünü güçlü bir şekilde ifade etmesiyle ve Türkiye’nin diplomatik çabalarıyla bugün Orta Doğu’da yaşadığımız insani sorun geride kalacaktır.”

“GAZZE’DE İNSANİ DURUMUN KURULMASI ŞART”

Ortadoğu’daki gelişmelere ilişkin Kurtulmuş, “Meselenin her iki tarafındaki siyasi sorunları bir kenara bırakırsak, Gazze’de insani ateşkesin sağlanması ve halka başta tıbbi malzeme olmak üzere gerekli takviyelerin gönderilmesi artık kural haline geldi” dedi. Gazze meselesi İslam’la alakalı bir sorun değil.” Bu insanlıkla ilgili bir sorundur. Eğer 8 milyara yakın insan bu insanlık görevini yerine getiremiyorsa vay insanlığa. Bu olayı izleyenler utansın. İkinci sorun ise siyasi yön. Onlarca yıldır devam ediyor. Bu sorunu çözmeden, bu üç sorunu çözmeden. Öncelikle 1967 sınırları içerisinde başkenti Kudüs olan bir Filistin Devleti var. Beyazıt’tan Fatih’e böyle bir mahalleden geçiyorsunuz, 50 defa polis kontrolünden geçiyorsunuz, böyle bir durum mümkün değil. Bir sabah uyanıyorsunuz ve Jakob, Ahmet’in mülküne gelmiş. Böyle bir egemenlik mümkün değildir. Tamamen. Bütün uluslararası platformlarda entegre, egemen bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini söylüyoruz. İkincisi ise yerleşim adı altında Filistinlilerin mallarına zarar veren haydutların işgal ettikleri yerlerden uzaklaştırılmasıdır. Üçüncüsü ise Kudüs-ü Şerif ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere kutsal mekanların masumiyetini korumaktır. Bunları her platformda söylüyoruz” dedi.

“BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ARTIK İŞLEVLERİNİ KAYBETTİ”

TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Dünya sisteminin sorunları çözmekten ne kadar uzak olduğunu biliyoruz. Sebebi nedir? Dünya sisteminin tüm kurum ve kuruluşları işlevsiz hale geldi. Üzülerek söylüyorum ki Guterres’i görüyorsunuz. Adam buradan giremiyor.” Biliyorsunuz Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri sizin ülkelerinize gelince yemek yiyor Tek yıldızlı otellerde, beş yıldızlı otellerde misafir ettiğiniz adama ne oluyor, Refah Sınır Kapısı’nın kapılarını neden kapatıyorsunuz? Gazze? İnsanlığa yönelik bir çaba sarf ettiğinde, tek dişli canavar hemen yeniden ortaya çıkıyor. Gidemezsiniz. Bu Birleşmiş Milletler artık işlevini kaybetmiştir. Hatta ve Aslında Birleşmiş Milletler çöp kutusuna atılmıştır. Yeni Birleşmiş Milletler için son oylama yapıldı. İsrail aleyhindeki karara 120 ülke ‘Evet’ dedi. 14’ü ‘Hayır’ dedi. Bunların arasında ne yazık ki orada olmaması gerekenler de var. Bazıları çekimser kaldı. Öyle bir Birleşmiş Milletler ki, şimdi size aktaracak olursam, 1947’den beri İsrail’in yayılmacılığıyla ilgili hepinizin bildiği onlarca Birleşmiş Milletler kararı var. Bir karar verirseniz ne olur, vermezseniz ne olur? Adam amcasına sırtı dönük yürüyor. Artık dünyanın buna ‘dur’ deme zamanı geldi ve geçiyor. İnşallah tüm bu krizlerin arkasındaki nedenleri ve kurumları ortadan kaldıracak bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. Yaratılışta insanların eşitliğini esas alan yeni bir siyasi perspektife ihtiyaç var. Her insan yaratılıştan özgür, egemen ve eşittir. Herkesin Peygamberi. İyiliğe inanan bir bakış açısına ihtiyaç var. Sadece beş ülkenin değil, dünyadaki tüm ülkelerin egemen ve eşit ülkeler olduğunu kabul eden bir anlayışa ihtiyaç var. Ancak bu sadece söylemekle mümkün değildir. Türkiye olarak Allah’a şükür bunu her platformda defalarca söylüyoruz ama bu sözü güçle pekiştireceğiz ve Allah’ın izniyle bu sözün gereklerinin yerine getirildiğini göreceğiz. Bunun yolu da bilimden geçiyor. Bunun yolu da sanattan geçiyor. Bunun yolu da edebiyattan geçiyor. Kültürden geçiyor. Toplumsal dayanışmadan geçer. “Bu birlik olmak, birlikte olmak, güçlü olmaktır” dedi.

haskoyajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu