Haber

İBB Başkanı İmamoğlu Afete Dayanıklı İstanbul İçin Projelerini Anlattı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından “Afete Dayanıklı İstanbul için Tam Adım İleri” programı düzenlendi.

Beyoğlu Haliç Kongre Merkezi Galata Salonu’nda düzenlenen programda konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediyenin 5 yılda depreme karşı yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Yeni dönem projelerinden bahseden İmamoğlu, deprem ve afetlerle mücadelenin en önemli konulardan biri olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminin ardından yapılan “hızlı tarama yönetimi” tespitleri sonucunda 35 bin bina incelendi, 15 bin binanın ise “D” ve “E” sınıfında, “yüksek” sınıfında olduğu belirlendi. İmamoğlu, “risk” kategorisinde şunları söyledi:

“Depremlerle ilgili en hayati konu niteliksiz konut stoğunun dönüştürülmesidir. 7 ve üzeri büyüklükteki depremlerde İstanbul’da 1,3 milyon konuta karşılık gelen yaklaşık 200 bin binanın ağır hasar göreceğini veya kullanılamaz hale geleceğini hesaplıyoruz. ‘İstanbul Yenileme’ ve diğer kentsel dönüşüm projeleri kapsamında “Toplam 5 bin 925 konutu sahiplerine teslim ettik. Bu rakam mart ayına kadar 7 bin 375 konut olacak.”

“Yılda 20 bin, 5 yılda 100 bin konut yapacağım” demedim”

İmamoğlu geçtiğimiz günlerde kendisi hakkında “100 bin konut yapma sözü vermiştiniz, neden yapamadınız?” şeklinde eleştiriler aldığını hatırlatarak, şöyle devam etti:

“Olayın gerçeği şu: Ekim 2019’da Meclis’te yaptığım sunumda AK Parti kümesine deprem seferberliği kampanyamızı anlatırken bir açıklama yapmıştım. ‘Hedefimiz şu olmalı.’ ‘Bir yılda 20 bin bağımsız birimi, 5 yılda ise 100 bin bağımsız birimi afetlere karşı güçlendirmeliyiz’ dedim. Dedim. Konuşmamda bir seferberlikten bahsediyordum. Sadece İBB değil. Bakanlıklar var, kamu bankaları başta müteahhitler var, inşaat dairesi ilgili kurum ve kuruluşlar var. Bir idealden bahsediyorum, olması gerekenden bahsediyorum. Aksi takdirde 2020 bütçesinin tamamı 21 milyar iken bu sözü vermişti. Ben seçildiğimde sadece o yıl 44 milyar ayırmak zorunda kaldım. Böyle bir şey yok. İBB’nin böyle bir söz vermeyeceğini belirteyim. Neyse, inanın ‘Yılda 20 bin konut yapacağım, 5 yılda 100 bin konut yapacağım’ sözünü nasıl uyduruyorlar inanılır gibi değil” Bu tür uydurma şeylerle bizi zor duruma düşürmeye çalışıyorlar. Bizi zor durumda bırakamazlar ama İstanbul’u zor durumda bırakıyorlar.”

Yeni dönemde öncelikli hedeflerinin vasıfsız konut stokunu ve 50 bin konutu dönüştürmek olacağını belirten İmamoğlu, “İstanbul Yenileme” kapsamında dar gelirlilere ait 50 bin riskli konutun inşaat maliyetinin yüzde 60’ının karşılanacağını belirtti. vatandaşlar belediye tarafından karşılanacak.

İmamoğlu, “Kentsel dönüşümden geçen tüm vatandaşlarımıza 2 yıl vadeli, faizsiz, sabit taksitli ödeme imkanı sunacağız. Uzun vadeli taksit isteyen vatandaşlarımız ise ödemelerini yine sabit taksitlerle yapabilecek. KİPTAŞ güvencesi. Hibe desteği sağladığımız dar gelirli vatandaşlarımız ve emeklilerimiz, sabit ödeme esasımızdan yararlanarak kalan ödemelerini tamamlayabilecekler. İmkanlara sahip olacaklar. 40 ilçede 60 bin konutun tadilatını güçlendireceğiz. Yeni dönemde hazır projeli 12 bin konutu 25 ilçedeki 30 bin konuta yeni projelerle tamamlayarak İstanbul halkının hizmetine sunacağız.” dedi.

cayirli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu