Sağlık

Dünyanın ilk 6 çaprazlı Karaciğer Nakli Malatya’da gerçekleşti

Profesör Doktor. Sezai Yılmaz ve ekibi dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer naklini gerçekleştirdi. 100 sağlık çalışanının gerçekleştirdiği nakil ameliyatlarının başarılı olduğu bildirildi.

Dr. Fahrettin Koca, tıp alanındaki başarının Sağlık Bakanı’na atfedildiğini söyledi. Koca, “Dünyanın ilk 6’lı çapraz karaciğer nakli ameliyatı Malatya İnönü Üniversitesi Karaciğer Nakli Enstitüsü’nde gerçekleştirildi. Daha önce ilk dörtlü ve beşli çapraz karaciğer nakli bu merkezde gerçekleştirilmişti. Çapraz nakil ameliyatları, hastaların donörleri olmasına rağmen kan ve doku uyumsuzluğu nedeniyle kendi donörlerinden organ alamamaları ve aynı durumdaki hastalardan bir donörden diğerinin alıcısına nakil yapılması anlamına gelmektedir. “Bu nakillerin en gelişmişi olan 6 çapraz karaciğer nakli ameliyatı, nakil bekleyen hastaların umudunu artırıyor” dedi.

Yılmaz: “Malatya Çapraz Transplantasyonun Dünya Merkezi Olacak”

Tıp dünyasındaki yeni başarının Enstitümüz Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz’a ait olduğunu belirterek, “Bu ameliyat ilk kez yapılmıyor. Ancak ilk kez çoklu çapraz karaciğer nakli yapılıyor. Bugüne kadar dünyanın birçok merkezinde çift çapraz karaciğer nakli yapılıyordu. Ancak karaciğer nakli bekleyen hastalara çift taraflı nakillerin çok büyük bir katkısının olmadığı ortaya çıktı. Ancak ikili üzerinde yapılan çoklu çaprazlamalarla büyüme veya daha fazla hastaya karaciğer nakli yapma fırsatı sunuldu. Şu ana kadar 11 kez üçlü çapraz karaciğer nakli gerçekleştirildi. Bunlardan ikisi başka ülkelerde yapıldı. Daha sonra 9 tane daha yapıldı, hepsi Malatya’da yapıldı. Ancak bugüne kadar 4 kez dörtlü çapraz karaciğer nakli yapıldı. Bunların hepsi merkezimizde yapıldı. İki kez 5’li çapraz karaciğer nakli yapıldı, son 6’sı ise dün gerçekleştirildi. Bu operasyon 100’ün üzerinde kişiyle gerçekleştirildi. Sabah 8’de başladık, akşam 8 gibi tüm işlemler bitti. Ameliyatları sorunsuz tamamladık. Bu model hem ülkemizde hem de dünyada karaciğer nakli bekleyen hastalara umut olacak. Bunun merkezinin Malatya olacağını düşünüyorum. Amerika’da bile çifte çapraz nakil bile aynı gün yapılamıyor. “Çapraz karaciğer naklinin merkezinin İnönü Üniversitesi olacağını düşünüyorum” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu