Sağlık

Yanlış kullanılan lensler körlüğe neden olabilir.

Reyhan ÖZBAKIR – Herkes Duysun / BURSA (İGFA) – Artık hayatımızın birer modülü haline gelen teknolojik cihazlar hayatımızı kolaylaştırmanın yanı sıra sağlığımız üzerinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Ekran karşısında vakit geçirmenin göz hastalıklarına neden olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Bu hastalıklar aynı zamanda birden fazla gözlük veya kontakt lens kullanımına neden olur.

Peki göz rahatsızlıklarının çeşitleri nelerdir? Gerçek gözlük ve lens kullanımı nasıl olmalıdır?

Göz rahatsızlıklarının çeşitleri hakkında konuşan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Erdinç Usta’nın temel olarak 3 göz rahatsızlığı vardır; Miyop, hipermetrop, astigmat ve ayrıca 4. göz rahatsızlığı olan ve 45 yaşında ortaya çıkan presbiyopi (yakın görme bozukluğu) yani toplamda 4 göz rahatsızlığı olduğunu söyledi.

Op. Usta, “Zamanla bir beden küçülür ama küçülmezse ömür boyu gözlük takmak gerekir. Miyopi dediğimiz rahatsızlık bazen doğuştan olabiliyor ama ileri görüşlülükle ortaya çıkan bir rahatsızlık. 7-8 yaşlarında gözün büyümesi Uzağı görmede sorun teşkil eder ve zamanla ilerler Hastaların avantajı yakını çok iyi görebilmeleri Miyop uzağı göremez ama görebilir olması gerekenden daha yakın.insanda tek görme bozukluğu diye bir şey yoktur.hipermetrop ve astigmat ortada olabilir veya miyop ve astigmat ortada olabilir ve karışık bir göz bozukluğu olabilir.presbiyopi genellikle çevrede görülür. 45 yaşında, 43 yaşında da gözlük kullanımını gerektirebilir. Bazı kişiler 50 yaşına kadar gözlüksüz idare edebilir. Gözün yaşlanması ile ortaya çıkan bir hastalıktır” dedi.

“YANLIŞ KULLANILAN LENSLER KÖRLÜĞE NEDEN OLABİLİR”

Geceleri lensle uyumanın körlüğe yol açabileceğinin altını çizen Op. Dr. Erdinç Usta, her yöntemin kendine göre avantaj ve dezavantajları olduğunu kaydetti.

Ayrıca lens kullanımında dikkat edilmesi gerekenleri sıralayan Op. Usta, “Günümüzde lens kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte lensin kötü kullanımı da yaygınlaşıyor. Bizim teklifimiz şu: Her lensin bir özelliği vardır. Örneğin günlük lensleri çıkartmamız gerekiyor. tek kullanımlık oldukları için tekrar kullanılamazlar. 15 günlük ve 3 aylık lensler aynı anda kullanılabilir. “Dikkat etmemiz gereken gece yatmadan önce çıkarmak. Aksi takdirde hiç çıkarılmazsa gözümüze zarar verir ve bu körlüğe bile neden olabilir” dedi.

kadikoy-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu