Sağlık

“Kızamık Vakaları Artıyor, Ölüm İddiaları Asılsız!”

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, kızamık vakalarında artış olduğunu kabul ederken, kızamıktan öldüğü iddialarının doğru olmadığını savundu.

İstanbul Tabip OdasıVe Türk Tabipler BirliğiGeçtiğimiz hafta düzenlenen basın toplantılarında . Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ‘kızamık salgını’ tezlerine ilişkin açıklama yaparak, kızamığa bağlı ölüm haberlerinin gerçeği yansıtmadığını ancak kızamık vakalarında artış olduğunu belirtti.

Ölüm Nedeni Kızamık Değil Çoklu Organ Yetmezliği!

Bakan Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Ülkemizde kızamık olaylarına bağlı ölümlerin olduğu yönünde basında yer alan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bahislerle ilgili korkulan iddialar asılsızdır. Bu açıklama kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacından doğdu. Öncelikle şu değerli bilgiye dikkat çekmek isteriz: Kızamık nedeniyle ölüm söz konusu değildir. Kızamığa bağlı olduğu veya olabileceği iddia edilen ölüm nedeni, HIV/AIDS hastalığına bağlı çoklu organ yetmezliği. Hasta yabancı uyruklu, 2015 doğumlu. Bilindiği üzere sağlık çalışanlarımız tarafından ilgili programa uygun olarak yürütülen çalışmalar sonucunda ülkemizde kızamık hastalığı tamamen kontrol altına alındı. Ancak son yıllarda birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yurt dışından gelen olaylar nedeniyle kızamık vakalarında artış olduğu bir gerçektir.

Vatandaşa Çağrı!

Covid-19 Pandemi döneminde maalesef artan aşı reddi kampanyalarına rağmen sağlık çalışanlarımızın çabaları sonucunda ülke genelinde çocuklarımızın KKK-I aşı oranlarının %95’in üzerinde tutulmasının sağlandığına dikkat çeken Dr. , Bakan Koca, “Formla bildirilen çocuk sayısının giderek azalması sevindirici. Türkiye’deki yabancılar için diğer aşı teminatları hesaplanır. Bu oran MMR aşısı için %87 ile %92 arasında seyretmektedir. Aşı Danışma Kurulumuzun önerisiyle 2019 yılından bu yana çocuklarımıza bir yaşından itibaren üç doz kızamık aşısı uyguluyoruz. Bilimsel veriler, kızamık döneminde aşılama takvimine titizlikle uyulmasının faydasına işaret ediyor. Bu vesileyle vatandaşlarımızı çocuklarının sağlığı için aşı konusunda titiz olmaya davet ediyoruz.” söz konusu.

Kızamık Vakalarında Artış

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kızamık vakalarında artış olduğunu anlatan Bakan Koca, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de görev yapan bilim adamlarından oluşan Aşı Danışma Kurulu ve Kızamık Doğrulama Komisyonu’nun aldığı kararlar doğrultusunda. ülkemizdeki çeşitli üniversitelerde, 2023 yılı Ocak ayından itibaren İstanbul’dan başlayarak tüm illerimizde yoğun denetim stratejileri uygulamaya konulmuştur. Bu kontrol stratejileri çerçevesinde: Tüm olayların (ev, okul, işyeri ve hastane) temaslıları belirlenir, temas sonrası profilaksi çalışmaları yapılır ve en uzun kuluçka döneminde temaslılar izlenir. Olayların olduğu yerlerde saha çalışmaları ile etkili vakalar aranır, saha grupları tarafından aşılı ve aşısız çocuklar aşılanır. Özellikle insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde (geçici barınaklar, geri gönderme merkezleri, yurtlar vb.) geliştirilmiş sürveyans çalışmaları ile gerekli taramalar ile etkin olay araştırmaları yapılmakta ve aşılanmamış veya eksik aşılanmış kişilerin yaşlarına göre aşılanması sağlanmaktadır. sağlanmış. Sağlık kurumlarına şüpheli vaka başvurusu durumunda triyaj ve izolasyon tedbirlerinin güçlendirilmesi maksimize edilmiştir. Sağlık çalışanlarının kızamığa karşı bağışık olduğu kanıtlanamıyorsa aşı yapılır. İl Sağlık Müdürlükleri tarafından belirlenen riskli bölgelerdeki konutlara gidilerek aşılama çalışmaları yapılıyor.

Aile Hekimlerimiz Alarma Geçti

Bakan Koca, askerlerin aşılanmasının, turizm sektörü çalışanlarının ve havalimanlarında görev yapan çalışanların aşılanmasının sürdürüldüğünü belirterek, aile hekimlerinin durumu gözden geçirerek yaşına göre eksik aşılanan tüm çocukların acil aşılanması konusunda uyarıldığını bildirdi. kendilerine kayıtlı çocukların aşılanma durumu. Göçmen sağlık merkezlerinden ve yabancı uyruklular polikliniklerinden hizmet alan bireylerin anında değerlendirilerek, yaşına göre eksik aşılanan tüm çocukların acilen aşılarının yapıldığını belirten Koca, “Aşı Danışma Kurulu’nun bu ayki son toplantısında, mevcut durum değerlendirildi, durumun stabil olduğu belirlendi, ancak çalışmaların aynı ciddiyetle sürdürülmesine karar verildi. Sağlık teşkilatımız bu konuda gerekli tüm çalışmaları uluslararası normlar çerçevesinde yürütmektedir. Halk, açıklamanın vereceği güven duygusu içinde olmalı ve aşı için gerekli hassasiyet gösterilmelidir.” (BSHA-Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

resadiyeajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu